Problemer ved visdomstænder

visdomstænder i kæben2

 

 

 

 

 

 

Det er langtfra alle som får deres visdomstænder. Dem som dog er så heldige at få nye tænder i en alder af cirka 20 år, risikerer dog, at deres nye tænder vil give dem en lang række problemer. I denne artikel ser vi, og den eftertragtede tandlæge lokeret i København K, Rosenklinikken, nærmere på, hvorfor visdomstænder kan være skyld i disse forskellige problemer.

Problemer med visdomstænder er ganske normalt og er hovedårsagen til, at rigtig mange får revet disse tænder ud. Årsagen til at visdomstænder tit og ofte medfører problemer skyldes, at de er de sidste tænder, som vokser frem. Det betyder, at der ofte ikke er plads til de nye tænder. Dette kan enten føre til, at de maser sig op, for herved at skubbe til de andre tænder. Du risikerer således at få skæve tænder. En anden risiko er, at de slet ikke vokser op, hvorved de kan ligge og genere kæben. Dette er meget uheldigt, eftersom det ikke er muligt at rive dem ud.

Hvis der derimod er masser af plads til de nye visdomstænder, vil de blot vokse op og fungere som dine resterende tænder. Uheldigvis er menneskets kæbeparti blevet mindre og mindre med tiden, hvilket har medført, at rigtig mange mennesker ikke har plads til dem.

Det kan også være uhyre svært og nogle gange helt umuligt at holde visdomstænderne rene. Dette skyldes, at de vokser op helt bagerst i munden, hvilket kan medføre, at man ikke kan nå dem med tandbørsten. Er dette tilfældet vil der være stor risiko for, at både tænderne og tandkødet omkring bliver misligholdt, hvorfor der kan opstå problemer såsom huller i tænderne, tandkødsbetændelse og paradentose. Alt sammen noget som kan medføre store smerter i form af tandpine.

Har du således problemer med dine visdomstænder, eksempelvis fordi du ikke kan holde dem rene, eller fordi der ikke er plads til dem, kan det være en god idé at diskutere med din lokale tandlæge, om de har mulighed for at fjerne dem. Dette er der dog ikke nødvendigvis nogen garanti for – er visdomstanden gemt i kæben, er det nemlig nødvendigt at undergå en kæbeoperation. Hvis tanden derimod er vokset helt frem vil tandlægen blot kunne rive tanden ud på samme måde som ved alle andre tænder.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du bør få fjernet dine visdomstænder, bør du kontakte din lokale tandlægen, som vil kunne vurdere hvorvidt dette er nødvendigt eller ej. Afslutningsvist vil vi gerne sige mange tak for hjælpen til Rosenklinikken, som har været en stor hjælp i forhold til udarbejdelsen af denne artikel.

Rosenklinikken
Rosenborggade 2, 2. tv
1130 København K
Tlf.: 33 14 31 88