Blottede tandhalse – Hvad er det?

tandbørste

Vidste du, at mange af de behandlingsformer, som tandklinikker tilbyder, direkte eller indirekte kan være relateret til din måde at børste tænder på? Der er ikke mange, der er klar over, at måden man børster tænderne på, kan medvirke til et tandproblem. Det betyder, at hvad enten du børster dine tænder forkert, for hårdt, eller med den helt forkerte tandbørste, kan det have noget, at skulle have sagt mht. dine tænder og tandkøds sundhed.

Vi vil derfor i denne artikel, i samarbejde med erfarne tandlæger i Århus, give en forklaring på, hvad blottede tandhalse betyder, og hvordan de opstår.

Blotlagt dentin og nedbrudt emalje

Blottede tandhalse er en generel term, der bruges når man snakker om en tands blottede dentin. Med andre ord betyder blottede tandhalse, at det inderste lag af din tand – som i øvrigt er forbundet med tandens nerver og beskyttet af et ydre lag kaldet emaljen – er blotlagt og dermed ubeskyttet. I tilfælde af eksempelvis følsomme tænder eller døde nerver, er det noget, der kan forekomme på grund af blottede tandhalse.

Men heldigvis er der mange behandlingsformer, du kan tage i betragtning sammen med din tandlæge, hvis du som mange andre oplever at have blottede tandhalse. Det er også vigtigt, at du i samarbejde med din tandklinik får fastslået årsagen til bag dine blottede tandhalse og følger op på undersøgelsen med det rette behandlingsforløb, da blottede tandhalse kan forværres, hvis ikke de behandles i tide.

Mulige årsager

Det er et alment problem, at mange børster tænderne forkert, for hårdt eller med den forkerte tandbørste. Ved for hård tandbørstning kan det eksempelvis irritere dit tandkød, der som følge heraf vil trække sig tilbage og blotlægge tandens tandhals (dentin). Desuden kan for hård eller forkert tandbørstning også nedbryde tandens yderste lag (emaljen), så når du indtager noget koldt, varmt, surt eller sødt, vil du typisk kunne fornemme en pludselig og skarp smerte – også kendt som isninger i tænderne.

For at forhindre blottede tandhalse, er det vigtigt, du investerer i den rette tandbørste og ikke børster tænderne hårdere end nødvendigt. Brug en tandbørste, hvis type af hår er bløde fremfor stive og hårde – og børst tænderne i små cirkelbevægelser en tand ad gangen.

Har du følsomme tænder, og dermed mistanke om blottede tandhalse, kan du med de fleste tandklinikker, hvad enten der er tale om en erfaren tandklinik i Århus, Aalborg, Odense eller København, få rutinemæssige tandeftersyn, så eventuelle blottede tandhalse opdages i deres tidlige stadier og kan behandles derefter.

Tandlægecenteret Clemens Torv v/tandlæge Jan Kerstein
Sankt Clemens Torv 15
8000 Aarhus
Tlf: 86 13 52 40

 

Hvilken type tandbørste er bedst?

Det er vigtigt at børste tænder, så man undgår huller og bakterieangreb, dårlig ånde og misfarvede tænder. God tandhygiejne kan være lækkert både for dig som udfører det, og for de mennesker der skal være i samme rum som dig i løbet af dagen. Med det sagt, så er der rigtig mange produkter på markedet, som alle påstår at kunne hjælpe dig med den daglige tandbørstning, men hvilke er bedst? Og er der overhovedet forskel? Vi vil her, i samarbejde med Tandlægen Vejle kigge på de forskellige muligheder du har.

Børstens størrelse

Når det kommer til stykket, er vi slet ikke så forskellige. De fleste mennesker har nogenlunde samme størrelse mund, og derfor er de fleste tandbørster også nogenlunde den samme størrelse. Der hvor den store forskel er, er der hvor kindtænderne lukker sammen. Nogle mennesker har et stort gab mellem de bagerste tænder, andre kan knapt nok få en tandbørste derind. En stor tandbørste kan være en plage, hvis man har problemer med sine kindtænder, derfor bør man overveje børstens størrelse, hvis man alligevel skal have en ny.

elektrisk tandbørste

Børsternes hårdhed

Som udgangspunkt forsøger du at børste bakterier og madrester væk fra tænderne, ikke emaljen. Derfor er det vigtigt at tandbørstens børster er relativt bløde, og at man ikke trykker alt for hårdt. Har man en meget hård tandbørste, som man børster sine tænder hårdt med hver dag, kan man med tiden ende med at gøre mere skade end gavn. Prøv dig frem og husk, at hvis du har valgt den bløde tandbørste fra, fordi den hurtigt kommer til at ligne en nedtrampet kornmark, så børster du for hårdt.

Børstens form

Igen afhænger det her af dine behov. En trekantet børste kan være god, hvis du ikke har svært ved at komme til i munden. En hvor forenden er delt, så denne kan komme ned bag kindtænderne, er god hvis dette er problemet, og så videre. 

Elektrisk eller manuel tandbørste

En elektrisk tandbørste kan være en rigtig god investering, hvis du har svært ved at få børstet i cirkler, eller i det hele taget har lidt svært ved at få børstet tænder dagligt. En manuel eller ikke-elektrisk tandbørste har den fordel, at den er meget billig.

Har du behov for mere viden om dine specifikke behov for tandbørstning, kan du finde en dygtig tandlæge nær dig. Der ligger rigtig mange klinikker rundt om i landet, så det burde være muligt at finde en kompetent tandlæge i Hedensted eller på Nørrebro, i Århus eller på Lolland Falster.

Tandlæge Søren Lindstrøm
Flegborg 13
7100 Vejle
Tlf: 75 82 63 02

Tandkirurgi kan redde dine tænder

tandkirurgi

Begrebet tandkirurgi indebærer alle former for kirurgi, som udføres i mund-, kæbe- og tandkødsregionen, og det varierer fra tandlæge til tandlæge hvilke behandlinger, som kan udføres. Udbuddet af behandlinger varierer efter tandlægens niveau af teknologi. Det er dog muligt at finde tandlæger, som kan udføre alle typer af kirurgiske indgreb uanset omfanget. De typiske indgreb består af fjernelse af visdomstænder, rodresektioner og paradentosebehandlinger. De kirurgiske indgreb forsøges at blive undgået af både tandlæge og patienter, men kan til tider være nødvendige. Ikke desto mindre er der ikke noget af frygte, da tandlægerne er højt kvalificerede til at udføre behandlingerne.

Mange tandlæger har stor erfaring inden for plastikkirurgi, hvilket betyder betyder, at de udfører behandlinger af topkvalitet. Med højteknologisk udstyr bliver indgrebet mindre omfattende, hvorfor behandlingen bliver mere effektiv og mindre smertefuld for patienten. Udover at selve indgrebene er blevet mindre, er der også kommet nye bedøvelsesmuligheder – blandt andet smertefri bedøvelse. Smertefri bedøvelse er især en stor fordel for dem, som lider af tandlægeskræk. Med smertefri bedøvelse er der hverken smerte under bedøvelsen eller behandlingen, hvorfor der er intet at frygte ved et tandkirurgisk indgreb. Tandlægen vil derudover tilrettelægge en proces, hvis en patient skal have kirurgisk indgreb, så patienten er velorienteret og tryg. Der vil således ikke være nogen uventede overraskelser, som kan gøre patienten utryg ved situationen.

Man kan få vejledning samt få udført tandkirurgiske indgreb hos de fleste tandlæger i dag. Det anbefales at benytte en tandlæge, som udbyder alle former for tandkirurgi, så man kan modtage alle typer af behandlinger hos den tandlæge, man kender godt. Hvis man bor på Sjælland, er det muligt eksempelvis at finde en kyndig tandlæge i Skovlunde, som kan udføre alle typer af tandkirurgi. Der er ikke længere nogen grund til at undlade at besøge tandlægen. De mange muligheder inden for behandlinger, samt muligheden for en smertefri bedøvelse, gør indgrebet mindre, hurtigere og mere effektivt.

Tandkirurgi er skabt for at redde dine tænder. Det kræver blot, at man møder op hos tandlægen og planlægger sit behandlingsforløb i samarbejde med tandlægen. Hvis man har problemer i mund-, kæbe- eller tandkødsregionen, er det bedst at få det behandlet, så hurtigt som muligt. Ved at kontakte sin egen lokale tandlæge i Brøndby eller en tandlæge i sin hjemby er hjælpen til tandkirurgi nær. Man undgår yderligere smerte, da indgrebet fjerner problemet samtidig med, at selve indgrebet er smertefrit.

Glostrup Tandplejecenter
Hovedvejen 61
2600 Glostrup
Telefon: 43 45 48 48

Forny dit smil med kosmetiske behandlinger

tandlæge

Hvis du af en eller anden grund har undgået dine regelmæssige tandlægebesøg, fordi du ikke kan lide udseendet på dine tænder, er kosmetisk tandpleje måske den behandling, du netop har brug for. Med en kosmetisk behandling kan du forny dit smil, så du kan se dig i spejlet og atter føle dig tilfreds igen.

Dit smil er et af de centrale kendetegn ved dit ansigt og spiller derfor en vigtig rolle i forhold til, hvordan du opfatter dig selv, og hvordan andre opfatter dig. Hvis du eksempelvis er flov over dit smil eller din mundhygiejnes tilstand, kan du roligt få bugt med bekymringerne og eksempelvis få en kosmetisk tandbehandling af din lokale tandlæge i Birkerød.

En tandlæge med speciale i kosmetiske forbedringer kan foretage en lang række kosmetiske behandlinger – og hjælpe dig med at få et nyt og blændende smil, mens du mageligt slapper af i tandlægestolen og lader din tandlæge klare arbejdet. Med en kosmetisk tandbehandling kan du på en nem og sikker måde få et nyt og friskt smil på blot få tandlægebesøg.

Har du længe gået med tanken om at forbedre dit smil, er der heldigvis mange kosmetiske behandlingsformer, der kan hjælpe dig med netop det. I denne artikel vil der blive nævnt nogle af de mest populære kosmetiske behandlinger, du kan få hos tandlægen, og hvad de kan gøre for dig.

Plastbehandling

Plast kan fås i utallige farver, som matcher en eller flere tænder det lægges i. Er du bosat i Nordsjælland kan du for eksempel få en tandfyldning med plast hos din tandlæge i HolteBirkerød eller andre byer i Nordsjælland. Eller har du for eksempel ved et uheld fået knækket en af dine fortænder, kan en plastbehandling være en rigtig god måde at genopbygge din tand på, så den kan se ud som før.

Porcelænskroner

Porcelænskroner findes i forskellige typer. De mest brugte er dog de kroner, som består af en meget hård keramisk kerne, hvor der uden omkring er et tynd lag porcelæn. Ved nogle kosmetiske behandlinger, for eksempel hvis en plastbehandling af dine fortænder ikke er den optimale løsning, kan en porcelænskrone være den bedste måde at forbedre smilet på.

Blegning
Tandblegning nævnes som det allersidste ud af mange behandlingsmuligheder, fordi det nok er et af de mest udbredte kosmetiske behandlinger, du kan få. Med en tandblegning fjernes både utiltalende pletter og misfarvninger fra dine tænders overflader til fordel for et lysere og hvidere smil.

Tandlægerne Helle og Kim Nielsen
Hovedgaden 24
3460 Birkerød
Tlf: 45 81 85 85

 

Hvad er Inman Aligner?

inman aligner

I folkeskolen var der nogle kammerater, der på et tidspunkt skulle have bøjle, mens andre ikke havde behov. Skoletandlægerne sørgede for at vurdere hvem, der skulle have bøjle på, alt efter om der kunne findes nogle funktionelle udfordringer i den enkelte elevs tandstilling. Der blev ikke taget højde for udseendemæssige skævheder i tændernes stilling, man fik kun bøjle, hvis det skabte problemer for tændernes funktion. For nogle mennesker, har det dog fuldt dem ind i voksenlivet, at de ikke var tilfredse med deres tænder.

Det afspejles meget tydeligt i kropssproget, hvis man er ked af sine skæve tænder. Hvis man ikke er tilfreds med sine tænders udseende, så skal der meget til for, at man smiler stort. Problemet er dog også gældende for dem med bøjle, da mange kan være flove at have bøjle på som voksne – især hvis det drejer sig om de såkaldte togskinner, som er svære at skjule. I barndommen var det dog ikke det store problem, da mange andre også havde dem. Blandt voksne er det de færreste, som ønsker at bære rundt på en bøjle, da de så vil skjule deres tænder endnu mere i denne periode.

Derfor undlader mange voksne at få rettet sine skæve tænder ud, selvom de har generet dem gennem hele livet. I takt med, at tandlægerne er blevet dygtigere med tiden, er der også kommet ny teknologi til behandlinger. Det drejer sig blandt andet om den nye tandretningsmetode Inman Aligner. Inman Aligner er løsningen for dig, som vil have rettet sine tænder, men ikke ønsker at bruge en fast bøjle. Det er i dag muligt at få rettet sine skæve fortænder ud på en tidsperiode på 8-16 uger. En kort tidshorisont gør processen langt mere overskuelig. Derudover opdager omverdenen det slet ikke, fordi Inman Aligner er en aftagelig skinne. Således kan du tage skinnen ud, hvis du ikke ønsker at have den på.

Dine tænder vil blive rettet ud, og du vil få det drømmesmil, som du har ventet længe på. Det varierer fra tandlæge til tandlæge hvilke behandlingsmetoder, til skæve tænder, de benytter, afhængig af, hvor nye og opdaterede tandlægerne er. Du kan finde en innovativ tandlæge nær Nørreport, så det er let for dig at komme hen til klinikken. En innovativ tandlæge er selvfølgelig fuldt ud opdateret på nye behandlingsmetoder. Mange tandlæger i København tilbyder behandlinger med Inman Aligner, og du kan derfor let få rådgivning og behandling med Inman Aligner, så du kan få et flot tandsæt med en lige tandrække.

Inman Aligner er løsningen for dig, som har skæve tænder. Behandlingen er hurtig, effektiv og økonomisk overskuelig. Derudover behøver du ikke skjule dit smil yderligere i processen, da du kun bærer den aftagelse skinne, når det passer ind i din hverdag.

Tandlægerne Rømersgade
Rømersgade 3, st.
362 København K
Tlf: 33 33 89 90

Hvad består en tand af?

Kroppen er en fascinerende størrelse. På den ene eller den anden måde, kan vi bevæge os rundt i miljøet, gribe og manipulere objekter, samt benytte andre livsformer, dyr og planter, som næring. Hele det apparat, som er den menneskelige krop, er bygget til at finde, fordøje og genbruge organisk materiale fra naturen. Tænderne er ingen undtagelse. Mange opfatter deres tænder som døde ting, der hjælper dem med at tygge, men det er langt fra sandheden. Tænderne har indtil flere lag, samt blodtilførsel, ligesom resten af kroppen. Her er en lille oversigt over, hvad en tand består af.

tandens anatomi

Emaljen

Den mest velkendte del af tanden hedder emaljen. Det er den, man prøver at beskytte, når man børster tænder. Emaljen er en slags tynd, hård, hinde, der sidder på ydersiden af tanden og beskytter den fra bakterieangreb. Denne del kan ikke genopbygges, hvis den går i slides af, da den ingen blodtilførsel har.

Dentin (tandben)

Nedenunder emaljen finder vi tandbenet. Dette væv er i live og får tilført blod. Når du mærker smerte eller tryk på tænderne, så er det fordi denne del, eller nervevævet inden i, kan mærke, hvad der foregår. Dette er praktisk af to årsager. For det første kan denne del genopbygge sig selv, hvis det skulle blive nedbrudt, for det andet kan man mærke hvis man tygger i noget hårdt og stoppe, før man tygger tanden i stykker.

Pulpa (nervevæv)

Tanden er på en måde hul. Inden i den er der et såkaldt pulpakammer, hvor nervevævet er. Nervevævet er utrolig følsomt, og vil ofte dø, hvis det kommer i kontakt med bakterier. Det er det, man mener, når man siger, at en tand er død. Hvis pulpaen dør, er der en stor risiko for, at der kommer bakterier i rodkanalerne, derfor skal tanden behandles med det samme, inden der sker større skade uden for munden. Har du ondt i munden, bør du søge tandlæge. Bor du på sjælland kan du måske finde en behagelig tandlæge i Roskilde med rodbehandling som speciale.

Rodkanaler og rodspids

Det foregående var tandens krone, og hvad der er inde i den. Under tandkødet er tandens rod. Denne har ofte to rødder, hvor nerver og blodkar kommer op fra. Således kan man ikke betragte sin mundhygiejne som separat fra resten af kroppen. God tandhygiejne er en del af at passe godt på hele din fantastiske krop. Din tandlæge i Roskilde kan hjælpe dig med at sørge for, at dine tænder forbliver en positiv del af dit system, frem for at inficere det.

Tandlægerne Uldal
Algade 10
4000 Roskilde
Telefon: 46 35 05 55

Isner det i dine tænder?

Isninger i tænderne er ganske normalt og opstår ofte, når du mindst venter det. Isninger i tænderne (også kendt som tandfølsomhed) er almindeligt kendt blandt tandlæger og tandklinikker landet over og opleves ofte, når varme og kulde, sure eller meget søde mad og drikkevarer indtages. Ja, selv når du indånder kold luft, kan du opleve, at dine tænder føles overdrevent følsomme, hvis du i forvejen døjer med isninger i tænderne.

??????????????????????????????????

Ved tilbagevendende isninger i tænderne, kan de fleste tandlæger – uanset om det er en dygtig tandlæge i Bagsværd eller i dit nærområde – kunne give dig et kvalificeret tandeftersyn. Der findes nemlig forskellige behandlingsmuligheder for at få bugt med dette tandproblem, eksempelvis med en bestemt tandpasta eller mundskyl. Alt efter omfanget af dit tandproblem, kan din tandlæge foreslå den behandlingsmulighed, som passer til netop din situation, der kan være med til at reducere eller helt fjerne den skarpe og pludselige smerte, som opstår, når du får isninger i tænderne.

Når tandlægen konstaterer, at du døjer med isninger i tænderne, kan der være 4 grunde til hvorfor. Vigende tandkød er især ét af dem, og det er også her, de fleste tandproblemer opstår. Tandkødet som dækker rødderne af dine tænder kan aftage på grund af for hård tandbørstning eller for hård tandbørste. Ved at børste tænderne for hårdt eller med en forkert tandbørste, vil en betydelig del af dit tandkød trække sig væk fra tænderne og udsætte tandrødderne for varme og kulde, surt og sødt. Manglende tandpleje, der fører til ophobning af plak og bakterier, kan også være den bagvedliggende årsag til isninger i tænderne.

Hvis det isner i dine tænder, er det derfor vigtigt at forbedre din tandpleje generelt set. Du er nødt til at være disciplineret, når det kommer til at børste tænderne korrekt og på en regelmæssig basis – og du er nødt til at være mere opmærksom på, hvilken tandbørste du bruger, og om det overhoved er den rette tandbørste for dig. Der er rig mulighed for rådgivning og regelmæssige tandundersøgelser der, hvor du befinder dig, hvis du døjer med tilbagevendende isninger i tænderne. Så uanset om du benytter dig af en kvalificeret tandlæge i Kongens Lyngby eller lidt uden for dit nærområde, kan de altid finde årsagen bag og igangsætte den rette behandling og forebygning. 

Tandklinikken Sorgenfrigårdsvej i Kgs. Lyngby 
Sorgenfrigårdsvej 78
2800 Kongens Lyngby
Tlf: 45 87 48 50