Skader på tænderne

Mange tror fejlagtigt, at de fleste af dem, der er tilbøjelige til tandskader, tilhører de yngre aldersgrupper. Men selvom børn kan lege lidt voldsomt nogle gange, og teenagere måske er tilbøjelige til at komme ud for en ulykke, er det stadig en forkert opfattelse at tro, at tandskader kun høre hjemme i dén aldersgruppe. Faktisk er de mest hyppige årsager til skader på tænderne også de mest almindelig vaner, såsom at tygge på noget hårdt eller at komme ud for en ulykke, hvad enten den er lille eller alvorlig. 

Men hjælpen er heldigvis at finde hos din tandlæge, der vil være i stand til at håndtere og behandle din tandskade via en simpel behandlingsprocedure eller omfattende kirurgisk indgriben – alt efter omfanget af dit tandproblem. Vi har derfor i denne artikel, i samarbejde med Tandlægerne Malte, en anerkendt tandklinik i Roskilde, valgt at sætte fokus på skader på tænderne.

undgå tandskader

Tandskader – Hvorfor og hvordan?

Tro det eller ej, men der findes en række almindelige vaner, som er skadelige for tænderne, såsom at bide utilsigtet hårdt sammen eller at udsætte sine tænder for syre- eller sukkerholdige fødevarer. Dette er blot nogle af de vaner, som kan være skadelige for dine tænder, men du kan også være uheldig at få en tandskade som følge af en ulykke. Uanset årsagen til din tandskade er det vigtigt at få det undersøgt af din tandlæge, som kan vurdere omfanget af dit tandproblem og hvilke behandlingsmuligheder der kan knyttes til.

Nogle behandlingsmetoder kan eksempelvis omfatte mindre kirurgi, hvor en tand trækkes ud og erstattes af et implantat eller en porcelænstand. Er dette tilfældet, er der ingen grund til bekymring, da et implantat og/eller porcelænstand er meget lig den naturlige tand, og derfor er svær at se forskel på. Et implantat eller en porcelænstand er en særlig god behandlingsmulighed til dig, der måske har en tandskade i den forreste del af munden og som ønsker et naturligt flot smil. Men dette er heller ikke for at udelukke muligheden for tandkroner eller anden kirurgisk indgreb, som også kan give et fint resultat.

Uanset omfanget af din tandskade skal du altid kontakte en tandlæge, uanset om det er en dygtig tandlæge i Roskilde, i indre by eller i dit lokalområde, som kan vurdere omfanget af din tandskade og give dig den rette behandling.

Tandlægerne Malte ApS
Skomagergade 15
4000 Roskilde
Tlf: 46 35 62 13

Slip af med paradentose, inden det er for sent

Hvad er paradentose?

Paradentose er navnet på en sygdom, som giver betændelsestilstand i tandrodens knogle. Betændelsen kan medføre løse tænder, da betændelsen nedbryder knoglen. Det er derfor meget vigtigt at blive behandlet for paradentose i tide, så problemet ikke udvikler sig. Det kan være svært at opdage paradentose, hvorfor det er vigtigt at søge professionel hjælp hos en tandlæge. Der findes to typer af paradentose – almindelig paradentose og fremskreden paradentose.

Ingen paradentose

Hvem får paradentose?

Størstedelen af befolkningen bliver udsat for paradentose på et tidspunkt gennem livet. Paradentose rammer typisk voksne fra omkring 30-års-alderen. Undersøgelser viser, at det dog er særligt udsatte grupper, hvor der især opstår tilfælde af paradentose. Det drejer sig om personer, som lider af diabetes, mundtørhed eller knogleskørhed. Personer med nedsat immunforsvar og rygere er også særligt udsat for at udvikle paradentose. Derudover opstår paradentose hyppigere med alderen, som resultat af andre sygdomme.

Hvad er løsningen, hvis man allerede har paradentose?

Der eksisterer heldigvis erfaringsrige tandlæger nær Jagtvej og på andre centrale adresser rundt i landet, som kan behandle begge typer af paradentose. Man har højst sandsynligt paradentose, hvis man oplever betændelse i tandkædet, som giver blødninger eller følsomhed i tænderne og munden. Tandbylder kan også være et symptom på paradentose. Mange opdager desværre først symptomerne til paradentose langt henne i processen, hvor en større behandling kan være nødvendig, da der her er tale om fremskreden paradentose. Det drejer sig om en operation af de ramte tænder, hvor det betændte tandkød fjernes. Således vil der ikke kunne ophobe sig lige så mange bakterier, som medfører paradentose.

Kan paradentose forebygges?

Tandlægen kan heldigvis også opdage almindelig paradentose i god tid, inden det bliver til fremskreden paradentose. For at opdage paradentose i god tid, skal man reagere med det samme og besøge tandlægen hurtigst muligt, hvis man mistænker tandsygdommen. Så slipper man for behandlingen og kan nøjes med en almindelig forebyggende behandling, som består af fjernelse af tandsten og belægninger. Så er der ingen bakterieophobning og derved ingen bakterier, som kan udvikle sig til betændelse. Der foretages samtidigt en rensning og pudsning af tænder, så bakterierne ikke kan ophobe sig i ujævnheder. Tandlægen vil derudover uddybe, hvordan man opnår den bedst mulige mundhygiejne, så man passer bedst muligt på tænderne.

For at gøre information om forebyggelse af paradentose så tydelig som muligt, anbefaler Tandlægerne på Østerbro tre simple råd, som bør følges for at forebygge bedst muligt:

  1. Tandbørstning
  2. Tandtråd
  3. Kostvaner.

Gennem en grundig daglig rutine med tandbørsting og brug af tandtråd sikrer man, at alle tandflader bliver rengjort. Så kan bakterier ikke ophobe sig, hvilket betyder ingen bakterier, som kan udvikle sig til betændelse og paradentose. Man bør derudover undgå mad-og drikkevarer med højt sukkerindhold. Sådan er man bedst sikret mod at udvikle paradentose.

Svaneklinikken Aps
Østerbrogade 148
2100 København Ø
Tlf.: 39 29 47 41