Dette skal du være opmærksom på med dine visdomstænder

Nogle får visdomstænder, andre gør ikke. Nogle får kun én, imens andre får alle fire – det er meget forskelligt. Men uanset om man får en, to, tre eller fire, er der nogle ting, man skal være meget opmærksom på.

Når visdomstanden først begynder at vise sig, kan det nemt gøre ondt. Der er nogle, der slet ikke mærker, at deres visdomstænder vokser, mens andre oplever store smerter og måske endda hævede kirtler og manglende appetit i forbindelse med en voksende visdomstand. Det er meget forskelligt fra person til person, men selvom det gør ondt, er det ikke sikkert, der er noget galt, det kan blot være fordi, de vokser.

Når man første gang opdager en ny visdomstand, kan man kontakte dygtige tandlæger i Odense eller en anden by i Danmark med det samme og få taget et røntgenbillede af tanden. Dette kan for nogle måske virke overilet, da det som udgangspunkt ser ud til, der er plads til tanden, men det er mere end nødvendigt. Selvom det ser ud til, der er plads til tanden, kan det sagtens være, at den vokser skævt, den er måske større end først antaget, den har store kroget rødder eller noget helt fjerde, der gør, at den vil ødelægge nabotanden eller endda hele tandrækken. Hvis dette skulle være tilfældet, skal visdomstanden nemlig fjernes.

Hvis du først har ét problem med en visdomstand, så …

Ligesom med alle andre tænder, kan man også sagtens få et hul i sin visdomstand eller endda flække den. Hvis man først oplever det mindste problem med en visdomstand, skal den fjernes prompte. Visdomstænder er utrolig svære at vedligeholde, og de er ikke tænder, vi reel set har brug for, og derfor kommer man heller ikke savne dem.

Man kan sammenligne dem lidt med biler: Hvis først man har skiftet en gammel del ud med en ny, vil der snart gå noget andet i stykker, fordi de gamle og nye dele ikke arbejder lige så godt sammen.

Sådan er det også med visdomstænder: Hvis først de er gået i stykker, vil de næsten med garanti gøre det igen.

Man kan fjerne visdomstænder på to måder. Enten kan man få en professionel tandlæge til at fjerne den, som man vil fjerne en hvilken som helst anden tand. Men hvis der er kroget rødder eller den vokser skævt, skal man typisk have den fjernet ved en operation.

Tandlægeselskabet Karen Juel Nissen ApS

Skt. Anne Plads 2, 2

5000 Odense C

66128695

Kom din tandlægeskræk til livs

Tandlægeskræk er ikke et usædvanligt syn den dag i dag, og mange danskere lider af denne skræk. Tandlægeskræk betegner det at være bange eller meget nervøs for at gå til tandlæge, og den kan i nogle tilfælde være så stor, at man vælger at udeblive fra det årlige tandeftersyn, eller hvis man har vedvarende smerter i tænderne. Hvis det er tilfældet, at angsten bliver så voldsom, så kaldes det ikke længere for tandlægeskræk, men for odontofobi. Denne skræk for et tandlægebesøg kan resultere i en ond cirkel, hvor det i sidste ende vil gå udover dine tænders hygiejne og dermed helbred. For i takt med, at man ikke går til tandlægen, så vil man få en dårligere mundhygiejne, hvilket ofte vil ende op med at forvolde dig smerter i tænderne. Og i takt med disse smerter vil man oftest få dårlig samvittighed og udvikle en frygt for dårlige nyheder, såsom huller i tænderne, og dermed går man ikke til tandlægen og får smerterne tjekket efter.

Find en tandlæge, der kan hjælpe dig på vej

At komme sin tandlægeskræk til livs vil tage tid, og det kræver både mod og øvelse. Men søger du en ny tandlæge, så sørg for at finde en, der ligger tæt på dit hjem, og som du føler dig tryg ved. For det vil næsten altid være muligt at finde en tandlæge tæt på dig, og hvis du får hjælp af nettet, kan du nemt finde frem til en tandlæge i Hundige eller andre steder i landet. Ofte vil du blive mødt af en tandlæge, der har kendskab til tandlægeskræk, og som har håndteret folks nervøsitet efter frygt for et tandeftersyn mange gange før. Sørg for at få talt med din tandlæge om, hvad du er bange for, og få tandlægen til at forklare dig, hvad der kommer til at ske under din behandling. Få eventuelt et signal du kan sende til din tandlæge, hvis du har brug for en pause.

Et par gode råd

Det vigtigste råd af dem alle er, at du erkender din frygt overfor dig selv og ikke fortrænger den ved at sætte undskyldninger op over for dig selv. Og så kan du huske på, at der er mange andre end dig, der har det på præcis samme måde. Sørg samtidig for at være afstresset til behandling og gør det helst om formiddagen, så du slipper for at gå og tænke på det hele dagen. Og så skal du sørge for at alliere dig med din tandlæge, så du kan få lige præcis de informationer omkring din behandling og processen, som du har brug for.

ditTANDLÆGEteam

Strandgården 25, st. tv.

2635 Ishøj